Tabasco

Vad man kan göra om man hittar en hemlös katt

Katthemmet har oftast fullt och många katter står i kö och väntar på att få komma in.
Även om vi har plats för katten har vi, som ideell förening, sällan personal eller resurser att åka och hämta katter. Vi är beroende av allmänhetens hjälp, precis som de katter som går ute och är vilsna eller hemlösa.

Träffar man på en katt som verkar vilsen finns det några saker man kan göra för att försöka hitta ägaren och hjälpa katten:

• Verkar katten sjuk ska man genast se till att den får veterinärvård (se kontaktuppgifter längre ned).

• Se efter om katten är id-märkt, det är oftast en tatuering i vänster öra. Har den en tatuering kan man söka ägaren i Svenska Kennelklubbens ägarregister, detta finns tillgängligt på www.skk.se under Djur Id. Ibland är katter chipmärkta och det krävs en särskild avläsare för att läsa av chipen. Sådana finns hos veterinärer, polis och på katthemmet men sökprocessen är densamma på www.djurid.se.

• Hittar du ingen id-märkning och katten saknar halsband, ring polisen, ägaren kan ha anmält sin katt som saknad.

• Lägg upp annons på nationella sökdatabasen Vilse.nu samt i Facebookgruppen “Förlorade och upphittade katter på Gotland – båda är gratis.

• Annonsera i lokaltidningarna. Det är kostnadsfritt under Tillvarataget om man inte har bild. Vill man ha med bild kostar det 50 kr. Ring annonsavdelningen på 0498 – 20 25 00 eller maila till privatannons@gotlandsmedia.se. Tänk på att det tar två dagar innan annonsen kommer in.

• Sätt upp lappar i närområdet.

• Under tiden man söker ägaren ser man naturligtvis till att katten får mat, vatten och en torr liggplats.

Får man inget napp på sina eftersökningar kan man kontakta katthemmet igen och sätta upp katten på kö.
Vi tar in katter så fort vi har möjlighet men ibland kan kön vara lång.

Vill man sätta upp den upphittade katten på kö, gäller följande:

• Lämna sådan information till katthemmet (via mail, telefon eller besök)

• Annonsera i lokaltidningarna.

• Efter ca två månader ska kattens köplats förnyas genom att via telefon, mail eller besök, meddela oss att det fortfarande är aktuellt.

Vissa katter prioriteras, ex. sjuka/skadade katter, kattungar och högdräktiga honor. Vi meddelar dig när just ”din” katt kan tas emot.

Gäller det katter som inte är tama har vi ingen möjlighet att ta emot dem på katthemmet, i sådana ärenden får man vända sig till kommunen. Naturligtvis är man alltid välkommen att kontakta oss för mer tips och råd om hur man kan hantera situationen. Notera att det är så gott som omöjligt att avgöra om en katt är tam eller inte utan att först fånga in den och sedan låta den landa i lugn och ro i sin nya miljö. 

Kontaktuppgifter:

Veterinärer:

Distriktsveterinärerna Roma, 010-122 96 60

Gotlands smådjursklinik, Visby 0498-29 62 88

Djurklinikerna i Visby AB, Visby 0498-24 71 81

Myndigheter:

Polisen Gotland 11414
Länsstyrelsens växel 010-223 90 00, direkt till djurskyddshandläggare 010-223 92 32